Στις κάλπες προσέρχονται από νωρίς το πρωί οι Ευρωπαίοι πολίτες για να εκλέξουν το νέο Ευρωκοινοβούλιο. Μεγάλο στοίχημα για τις ηγεσίες αποτελεί το ποσοστό της συμμετοχής στη διαδικασία, καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένεται να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους με αποχή.
Η ψηφοφορία έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη, με πρώτους να πηγαίνουν στις κάλπες οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί. Την Παρασκευή οι κάλπες άνοιξαν στην Ιρλανδία και την Τσεχία, το Σάββατο στην Κύπρο, τη Λετονία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και την Ιταλία και την Κυριακή στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία.
Οι έδρες του Ευρωκοινοβουλίου είναι 736.
Στις 9 το πρωί, ώρα Ελλάδας άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία που εκλέγει 99 βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο. Το ερώτημα ωστόσο δεν είναι ποιος θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά πόση θα είναι η προσέλευση στις κάλπες, αφού προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα ποσοστό γύρω στο 40%.
Τις περισσότερες έδρες αναμένεται να διεκδικήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ (CDU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Συνολικά τα κόμματα είναι 32.
Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι περίπου 64,3 εκατομμύρια στην πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους οποίους περίπου 2,1 εκατομμύρια είναι υπήκοοι άλλων κρατών της ΕΕ.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00, ώρα Ελλάδας.
Σήμερα, Κυριακή, ψηφίζει και το Λουξεμβούργο, το οποίο εκλέγει ταυτόχρονα και κυβέρνηση. Έχει πληθυσμό 493.000 με περίπου 240.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ανανεώσει την εντολή του ως επικεφαλής της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου.
Οι δύο ψηφοφορίες, για το εθνικό κοινοβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο, διεξάγονται παραδοσιακά την ίδια ημέρα και η ψηφοφορία στο Μεγάλο Δουκάτο είναι υποχρεωτική.
Ανοιξαν τα εκλογικά τμήματα και στη Γαλλία με συνολικά 3.115 υποψήφιους από 42 κόμματα και οργανώσεις να διεκδικούν τις 72 έδρες της Γαλλίας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Όλες οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν νίκη της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Οι σοσιαλιστές θέλουν να εξασφαλίσουν ένα ποσοστό τουλάχιστον 20%. Οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί αρνητική εξέλιξη και πισωγύρισμα για την επικεφαλής του κόμματος Μαρτίν Ομπρί.
Η προσέλευση στη Γαλλία έφθασε στο 43,1% το 2004, από 60,7 που είχε φθάσει στις ευρωεκλογές το 1979. Σε υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας, όπως η Μαρτινίκα και η Γουαδελούπη, η ψηφοφορία διεξήχθη το Σάββατο.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε και στις δύο χώρες της Βαλτικής, την Εσθονία και την Λιθουανία, ενώ το Σάββατο διεξήχθησαν στην Λετονία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν τις 20:00 ώρα Ελλάδας.
Η προσέλευση στη Λιθουανία αναμένεται να είναι η μικρότερη μεταξύ των χωρών της Βαλτικής με τους ψηφοφόρους να έχουν κουραστεί, καθώς μία προεδρική εκλογική εκστρατεία τερματίστηκε μόλις στις 17 Μαίου. «Δεν θέλω να περάσω ένα ακόμη Σαββατοκύριακο σε ένα εκλογικό τμήμα» δήλωσε ένας 35χρονος ψηφοφόρος.
ΠΗΓΗ:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1021272