Επιστρέψτε τώρα τα Γλυπτά στην Ελλάδα, λέει στους Βρετανούς η Νοτιοαφρικανή Νομπελίστρια συγγραφέας Ναντίν Γκόρντιμερ, προλογίζοντας το βιβλίο του Κρίστοφερ Χίτσενς «Τhe Parthenon Marbles: The case for reunification».
«Το γεγονός ότι τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα βρίσκονται σήμερα στη Βρετανία είναι ένα δείγμα αλαζονείας ξεκάθαρο, όπως το μάρμαρο», γράφει στον πρόλογο, που δημοσιεύεται στην Corriere della Sera με αφορμή την αυριανή κυκλοφορία του βιβλίου στην Ιταλία.
«Η αμφίβολη ηθική της επιλογής από πλευράς ενός εθνικού βρετανικού μουσείου στην αυγή του 19ου αιώνα -να αποκτήσει την κληρονομιά μιας άλλης χώρας χωρίς να ρωτήσει- ήταν ξεκάθαρα δικαιολογημένη, στο όνομα της ίδιας αυτοκρατορικής αλαζονείας. Αυτό όμως έγινε στο παρελθόν. Ο επαναπατρισμός σήμερα, στον 21ο αιώνα, έχει βάση (δικαίως) πέραν των άλλων καθαρά νομική».
Η Γκόρντιμερ συνεχίζει λέγοντας ότι δεν πρέπει να μιλάμε για «Ελγίνεια Μάρμαρα», αφού «τα Γλυπτά δεν ανήκουν και δεν ανήκαν ποτέ στον λόρδο Ελγιν».
«Δεδομένης της προέλευσής τους, λοιπόν, μπορεί να υποστηριχθεί με βεβαιότητα ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα... Είναι ένα κομμάτι του πολιτιστικού DNA των Ελλήνων και εκεί ανήκουν».
Επισημαίνει ότι «η αίθουσα του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα προσφέρει στην Πομπή των Παναθηναίων έναν ενιαίο εκθεσιακό χώρο που δεν θα μπορούσε να υπάρχει πουθενά αλλού, καθώς βρίσκεται σε άμεσα επαφή με τον Παρθενώνα» και τονίζει πως «η επιστροφή τους θα ήταν μια κατάκτηση για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα».
ΠΗΓΗ:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&tag=8777&pubid=3948818#